• Per. Kas 14th, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

ÇEKÜL Vakfı Erzincan'daydıÇEKÜL Vakfı Erzincan'daydı
ÇEKÜL Vakfı Erzincan'daydı
ÇEKÜL Vakfı Erzincan’daydı

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarihi ipek yolunun üstünde tarihi bir kent. Kentin tarihindeki önemli olaylar arasında 1473 yılında Erzincan’ın Otlukbeli ilçesinde yapılan Otlukbeli Savaşı, 1915’de Erzincan’a kadar ilerleyen Rus ordusunun taarruzu bulunuyor. Ayrıca 1939 ve 1992 yılları başta olmak üzere yaşanan 6 büyük deprem kentte can ve mal kaybına neden oluyor. Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan Erzincan’da kentleşme buna göre yeniden şekilleniyor. İmar alanlarından, kat yüksekliklerine kadar pek çok detay yeniden gözden geçiriliyor. Tarihi kent günümüzde, Kemah ve Kemaliye ilçelerinde başlayan koruma ve yaşatma politikalarından hareketle geleceğini kültürel mirasın korunması odağında şekillendirmeye başladı.

Bu kapsamda, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ece Müftüoğlu Narcy, Erzincan Valisi Abdülkadir Demir’in ev sahipliğinde Erzincan’da yapılan çalışmaları inceledi. Valilik binasında yapılan toplantıya Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan’ın Üzümlü, Kemah, Kemaliye, Çayırlı ve Tercan belediyelerinin başkanları, sivil toplum örgütleri ve bazı kamu kurumlarının temsilcileri katıldı.

ÇEKÜL Vakfı Erzincan'daydı
ÇEKÜL Vakfı Erzincan’daydı

Valilik ve belediyelerde yapılan koruma çalışmaları hakkında bilgilerin verildiği toplantıda, Erzincan merkezde başlayacak doğal ve kültürel koruma çalışmalarının ilçelerle bütünleştirilmesine karar verildi. ÇEKÜL Vakfı’nın 7 Bölge 7 Kent projesi kapsamındaki Kemaliye’nin Tarihi Kentler Birliği üyesi olmasıyla birlikte yapılan çalışmalar süreklilik kazanmıştı. Ardından Kemah ilçesinin de TKB üyesi olmasıyla yöredeki koruma hareketi ivme kazanmıştı. Toplantıda, bu iki ilçenin kazandıkları deneyimi diğer ilçelerle ve merkez kentle paylaşmasının gerekliliği vurgulandı.

Kemaliye

Kent için kısa ve orta vadede önemli iki proje olan Eski Belediye Binası’nın Kent Müzesi olarak yeniden işlevlendirilmesi ve Arkeoloji Müzesi’nin de rehabilitasyonu için ÇEKÜL’ün destek vermesi toplantıda alınan kararlar arasındaydı.

Heyet, Erzincan’ın önemli doğal alanları Çağlayan Girlevik Şelalesi, Altıntepe ve Taşçı hamamında incelemelerde bulundu. Erzincan’ın doğa ve kültür varlıklarının bütün olarak korunması ve yaşatılması için doğru bir planlama yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Metin Sözen Erzincan Belediyesi ve Valiliğin çalışmalarını işbirliği içinde yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. Sözen, Erzincan’ın “Mozaikli Kentler” arasında yer aldığını söyleyerek, yol haritasında mutlaka olması gerektiğini vurguladı.

 

FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir