Fırat kan renginde aktı
SİVAS’ın Divriği İlçesi’nde bulunan OYAK Erdemir’e ait demir- çelik maden işletmelerine ait dinlendirme havuzlarının boşaltılması nedeniyle Fırat Nehri kırmızı renkte akarken, Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, Çevre ve Orman Bakanlığı’nı arayarak bunun çevre katliamı olduğunu anlattıktan sonra ‘Keban’ı kurtarın” dedi.
Divriği İlçesi’ndeki demir- çelik madeninin bulunduğu işletmelerdeki dinlenme havuzları, 18 Kasım gününden itibaren Çaltı Çayı’na verildi. Bunun üzerine Çaltı Çayı’ndan Fırat’a gelen kiremit rengindeki atıklar, Keban Baraj Gölü’nü de etkiledi. Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Haznedar, Divriği’deki maden işletmelerini arayarak atıkların boşaltılmamasını istedi. Ardından Sivas Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na durumu bildiren Haznedar, “Keban’ı kurtarın” diye konuştu.
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Ali Demirsoy, Fırat’ın yıllarca erezyon ve evsel atıklarla sediment yapısı maksimum doluluk oranına kavuşan ve akış hızını kısmen kaybetmek üzere olduğunu belirtti. Hacettepe Üniversitesi’nden bir heyetin bu konuda inceleme yaptığını anımsatan Prof.Dr. Ali Demirsoy, şöyle dedi:
“Fırat’ın bizzat demir belirtisini ifade eden kızılımsı rengini, Sivas’ın Divriği’ndeki demir- çelik maden ocağının atıklarından almaktadır. Maden işletmesi bünyesinde bulunan arıtma sisteminin tam kapasite ile çalıştırılmadığı ve yetersiz olduğu için sık sık Fırat’ın rengi değişmektedir. Hazırladığımız raporu ilgili kuruluşlara 5 yıl kadar önce gönderdik.”