• Per. Kas 21st, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

GUREBA–YI MÜSLİMİN SERTABİBİ DOKTOR ÖMER LÜTFİ (ETİ)

GUREBA--YI MÜSLİMİN SERTABİBİ DOKTOR ÖMER LÜTFİ (ETİ)GUREBA--YI MÜSLİMİN SERTABİBİ DOKTOR ÖMER LÜTFİ (ETİ)
GUREBA–YI MÜSLİMİN SERTABİBİ DOKTOR ÖMER LÜTFİ (ETİ)
Dr. Ömer Lütfi Rahmetli Annem Hatice (Eti) nin büyük Amcasıdır. 1882 yılında Eğin (Kemaliye) de Dedem terzi Mahmut ETİ’nin dedesi Binbaşı Hüseyin Bey’in oğlu olarak dünyaya gelir.
İlk tahsilini Eğinde yapar. Orta tahsilini soğuk Çeşme rüştiyesi’nde, liseyi askeri idadide tamamladıktan sonra; Askeri tıbbiyeye yazılır. 1905 yılında tıbbiyeyi bitirir.
Resimde oturanların ortasında işaretli olan Ömer Lütfi Bey mecburi hizmet görevini; O tarihte Osmanlı toprakları olan Arabistan’ın Mekke ve Taif hastanelerinde yapar.
Cidde kentinde Baştabib muavini olur. Mecburi hizmeti esnasında Selanik’te açılan bir müsabakayı kazanarak askeri tababet ve hıfzısıha tahsili için Almanya’ya gider.
Almanya’da askeri hastaneler ve kliniklerde çalıştıktan sonra yurda döner. Haydarpaşa Askeri Hastanesi müdürü olarak görev alır. Bu yıllarda 1. Cihan Savaşı başlamıştır. 1915 yılında Gureba Hastanesi’nde Ortopedi branşı İhdas edilerek Ömer Lütfi Bey ortopedi uzmanı olarak görev alır.
1923–24 yıllarında İzmir’de görevlendirilerek mübadele komisyonunda bulunur ve delege olarak Atina’ya gider.
Dr. Ömer Lütfi Bey’in kardeşleri arasında abisi Annemin dedesi de olan Ahmet Şükrü, savaş anıları İş Bankası tarafından yayınlanan Ali bey, Sırma Bibi Mehmet Sadık Eti ve Mustafa Eti vardır.
11 Aralık 1924 tarihinde toplanan Hilal-i Ahmer (Kızılay)Kongresi’nde hastabakıcılık Okulu’nun açılması kararlaştırılır. 21 Şubat 1925 tarihinde Türkiye’nin ilk hastabakıcılık (hemşirelik) okulu açılarak öğretime başlar.
Bu okul için hazırlanan yönetmelik gereğince önce heyet-i idare belirlenir. Heyet üyelerinin içinde Ömer Lütfi Bey de vardır. Sonrasında okulun müdürlüğüne atanır. Aynı yıl Vakıf Gureba Hastanesi’nin Baştabibi (Başhekim) olur.
Hastabakıcı okulunun müdürlüğüne atanan Ömer Lütfi Bey ilk olarak okul için uygun bir bina Arar. Netice olarak Aksaray’da Haseki Caddesi’nde Kazasker Ali Rıza Bey Konağı okul binası olarak kiralanır.
Bu binanın okul olmasının en büyük nedeni öğrencilerin uygulama yapacakları Gureba-i Müslimin Haseki ve Cerrahpaşa hastanelerine yakın olmasıdır.
Aslında Konak okul için uygun değildi. Ancak Doktor Ömer Lütfi Bey’in gayretleri ile gereken tadilatlar yapılır. Konak eğitim ve öğretime uygun hale getirilir. Okulun bahçesinin geniş olması ileriki yıllarda büyütülerek kapasite artımına imkan verir.
Bir gün dayım Tahsin Eti nin telefonu çalar. Arayan Haseki Hastanesi’nden bir yöneticidir. Dr. Ömer Lütfi Eti ye bir anma programı düzenlenmiştir. Rehberde Eti soyadlı kişiler aramış dayıma ulaşılmıştır. Dayım da diğer akrabalara haber verir. Toplanır anma programına katılırlar.
Ailemin bir Ferdi olan Doktor Ömer Lütfi Eti; Yaşadığı dönemde büyük hizmetler, başarılı çalışmalar yapmış. Haseki’deki Kızılay binasının bahçesine büstü dikilmiş, anma programları düzenlenmiş. Ailesi olarak gururluyuz. Nur içinde yat büyük amcam.
(Bu yazıyı Yazmam da kardeşim Mustafa Örnekci nin gönderdiği alttaki resim sebep oldu. Kaynak olarak her yönüyle Kemaliye Eğin kitabı. Hilal’i Ahmet Cemiyeti dergisi ve dayım Tahsin Eti)
GUREBA--YI MÜSLİMİN SERTABİBİ DOKTOR ÖMER LÜTFİ (ETİ)
GUREBA–YI MÜSLİMİN SERTABİBİ DOKTOR ÖMER LÜTFİ (ETİ)
FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir