• Cum. Kas 15th, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

Hacı Ali AKIN Kemaliye Meslek Yüksek Okulu

Fırat Üniversitesi Kemaliye Meslek Yüksek Okulu’nun kuruluşunun ilk adımı, Mart 1996’da Kemaliye’li hayırsever işadamı Hacı Ali AKIN’ın Üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Eyüp G.İSBİR’le görüşmesiyle birlikte atılmıştır. Bu görüşmeye mütakiben 2 Nisan 1996’da 2 Yıllık “Su Ürünleri” ve “Arıcılık” programları bulunan bir yüksekokul’un Kemaliye’de açılması, Fırat Üniversitesi Senatosunda karara bağlanmış ve 5 Haziran 1996’da YÖK tarafından Kemaliye Meslek Yüksek Okulu’nun açılmasına karar verilmiştir. Bu kararın alınmasından sonra 23 Ağustos 1996’da gerçekleştirilen Geleneksel Kemaliye şenlikleri’nde, Sayın Hacı Ali AKIN’ın yaptırdığı öğretim binası ile Kemaliye Belediyesi’nin otel olarak yaptırdığı ve okulun kendi yurt binası yapılana kadar öğrenci yurdu olarak tahsis ettiği binanın açılışları gerçekleştirildi. Aynı yılın 21 Kasım’ında ise, Su Ürünleri ve Arıcılık programları’nın 1996-1997 Öğretim Yılı açılışı yapıldı.

Fırat Üniversitesi Senatosu’nun teklifi ile 27 Mart 1997’de YÖK Başkanlığı tarafından Yüksek Okulun adı “Kemaliye Hacı Ali AKIN Meslek Yüksek Okulu” olarak değiştirildi. 6 Mayıs 1997’de ise, Su Ürünleri ve Arıcılık Programlarına ilave olarak Bilgisayar Destekli Tasarım ve Halıcılık Programlarının açılması, YÖK tarafından karara bağlandı. Ayrıca YÖK’nun kararı ile İpekböcekçiliği Programınında açılmasına izin verildi. Bu programa ilk olarak 1998-1999 öğretim yılında öğrenci alınmaya başlandı.

Tarım Bakanlığı’nca yaptırılmış olan ve uzun yıllar atıl bir vaziyette bekleyen Alabalık Üretim Tesisleri, hem Yüksek Okul’un gelişmesine katkı sağlamak hemde yöre için etkin ve faydalı bir şekilde kullanılmak üzere 9 Mayıs 1997’de Fırat Üniversitesi’ne tahsis edildi ve 6 Ekim 1998’de yapılan açılış töreni ile hizmete alındı.

AMACI:
Yüksek Öğrenimin tüm ülke sathına yayılmasında yüksek okullar önemli bir rol üstlenmiştir. Yüksek Okulların açılmasında bir çok amaçlar hedeflenir. Bunlar, temel olarak üç grupta toplanabilir:

1. Mesleki dallarda “Ara Eleman” yetiştirmek üzere gençlerimizi eğitmek ve bir meslek sahibi yapmak,

2. Öğrencileri ve personeliyle, açıldığı bölgeye ekonomik canlılık getirmek,

3. Hizmet verdiği meslek dalları yöre halkı içerisinde yaygınlaştırarak, yöredeki kaynakların ekonomik katkıya dönüşmesini sağlamak.

Yüksek Okulumuzu tercih eden gençlerimizi ilgili mesleki dalda iyi bir şekilde yetiştirerek, hem kendilerine ve hemde ailelerine ve ülkeye faydalı olabilecek bilgilerle donatmak öncelikli amacımızdır. İkinci amaç itibariyle, nufusu oldukça azalmış bulunan Kemaliye’de, yüksek okulun önemi, belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 1997-1998 Öğretim yılında 176 olan öğrenci sayısı 1998-1999 Öğretim yılında 250 civarında olacaktır. Bu durum, Kemaliye’nin ekonomik hayatında olumlu etkiler yapacak ve büyük bir canlılık getirecektir.

Yüksek Okulun faaliyet gösterdiği dallar 3. amaç bakımından ele alındığında, bu dalların birbiriyle ilişkili ve birbirini tamamlayıcı olduğu görülmektedir. Yörenin coğrafyasına uygun ve geçmişte ekonomik yönden Kemaliye’yi ileri bir düzeye çıkaran meslekler, Yüksek Okulun bilimsel katkıları ile tekrar canlandırılarak ve geliştirilerek, yöre insanı için yeni geçim kaynakları haline getirilecektir.

PROGRAMLAR:

Yüksek Okulumuz, öğrencilerine 5 ayrı programda egitim öğretim hizmeti vermektedir. Yüksek Okulumuzda uygulamalı eğitime özellikle büyük önem verilmektedir.

Arıcılık Programı: Arıcılık Programı ile yöremizdeki bitki kaynakları değerlendirilecek ve arıcılık çalışmaları   geliştirilecektir. Ayrıca, Yüksek Okulumuzda  yapılacak  ana arı üretimi ilede arıcılık yapan yöre insanımıza destek sağlanacaktır.

Su Ürünleri Programı: Su Ürünleri Programı ile yöredeki su kaynakları değerlendirilecek, yapılmakta olan balıkçılık çalışmaları  geliştirilecektir. Bu  çerçevede Alabalık Üretim Tesislerimiz, zengin su kaynaklarına sahip bir ilçe  olan Kemaliye  ve   köyleri için  önemli  bir örnek teşkil edecektir. Yörenin tüm su  kaynakları, alabalık  üretimine uygunluğu yönünden tahlil edilerek balık üretimi yaygınlaştırılacaktır.

Bilgisayar Destekli Tasarım Programı: Bilgisayar   Destekli Tasarım  Programı diğer mesleki  dallar için önemli bir  temel  oluşturmaktadır. Şu anda Yüksek Okulumuz, 10 adet bilgisayardan oluşan bir bilgisayar laboratuvarına sahiptir. Böylece hem Bilgisayar Destekli Tasarım Programı öğrencileri  iyi  bir şekilde  yetişmekte   ve hemde  diğer  programların  öğrencileri, bilgisayar derslerini uygulamalı olarak yapmaktadırlar.

Halıcılık Programı: Yüksek Okulumuz bünyesinde yer alan Halıcılık Programı ile “Eğin Halıcılığı” tekrar canlandırılacaktır.

İpekböcekçiliği Programı: İpekböcekçiliği   Programı, yöre  için  yeni  bir gelir  kaynağı   olacak ve geliştirilmesi planlanan  İpek Halıcılığı, Kemaliye’de halıcılığa  yeni  bir  boyut kazandıracaktır.

FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir