• Paz. Ara 22nd, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

1956­-1976 yılları arasında yaşayan “ Hoca zade Mustafa Oğlu Ali Gürer “ anısına yapılan Ocak Köyü Müzesi ,Kemaliye’de yapılan ilk Müzedir.
Kültür değerlerini daima koruyan Ocak köylüsü, bu teşebbüsçüleri ile, ilk olmanın yanında Kemaliye ve hatta bütün ülkede örnek bir uygulamanın haklı gururunu taşımaktadırlar.
Kültür Merkezi Ocak Köyü’nün kültür zincirine bir halka eklerken, köyün turizm açısından gelişmesine de katkı sağlamıştır.

Kemaliye ,kent merkezi dışında oluşturduğu ve yeni yeni uygulamaya başladığı Kültür Gezi programı çerçevesinde gezi güzergahı içinde önemli bir nokta olarak ele almaktadır.
Müze , kurucusu Mustafa Gürer’in özverili girişimleriyle yapıldı. Elim bir trafik kazasında yaşamını yitiren oğlu Ali Gürer adına tescil edildi.
21.08.1994 tarihinde ,Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu ve 3.Ordu Komutanı Orgeneral Teoman Koman’ın hazır bulunduğu bir törenle açılışı yapıldı.. İki kattan oluşan müze de otantik eserler yanında akla gelen her çeşit tarihi silahlar ve Hıdır Abdal Tekkesi ‘ne verilen değerli ve paha biçilmeyen ferman , yazma kitaplar yer almaktadır
Müzede sergilenen yaklaşık 1000’in üzerindeki eşya, Mustafa Gürer’in özel koleksiyonunda topladığı eserler ile, Ocak Köyü ve çevre köyler insanlarının bağış olarak verdikleri, otantik değer içeren eşyalardan oluşur.

Betonarme olarak yapılmıştır. Giriş kapısı önünde Atatürk Büstü bulunmaktadır. Müze iki katlı olarak yapılmıştır. Birinci kat müze bölümüne ikinci kat ise,

Mustafa Gürer tarafından yapılan yağlı boya tablolarının sergilendiği “Gürer Kültür Sarayı” bölümüne tahsis edilmiştir. Bu odanın bitişiğinde ise “Bilardo odası” bulunmaktadır.

Çevre il ve ilçelerde bile bulunmayan çağdaş görünümlü böyle bir müzenin ,50 hanelik bir köyde yapılmasına vesile olan Gürer ailesinin bu hizmeti, her türlü takdirin üstünde büyük bir hizmet olarak algılanmaktadır.

( Bu bilgiler “Doğu Anadolu’da Sosyal ,Kültürel yönleriyle Örnek bir Köyümüz” Hıdır Abdal Sultan Ocağı adlı kitaptan alınmıştır.­ Yazar. Mehmet Şimşek)

Derleyen – Kaynak: Hilmi Balioğlu

FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

2021 Yılında Kemaliye’nin Nüfusu Kaç Kişi Oldu? Nüfus Artış Oranı Kaç!
Erzincan Kemaliye Ocak Köyü Özel Müzesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir