• Cum. Kas 15th, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

Değerli Hemşehrilerimiz, Kentimizin değerli fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın İFSAK 'da 27 Ocak 2022 saat 19:30'itibarıyla "Bir zamanlar Kemaliye" dia gösterisi düzenlenecektir. Katılmanız dileğiyleDeğerli Hemşehrilerimiz, Kentimizin değerli fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın İFSAK 'da 27 Ocak 2022 saat 19:30'itibarıyla "Bir zamanlar Kemaliye" dia gösterisi düzenlenecektir. Katılmanız dileğiyle
FKCCZF8XoAc7pqy
Lütfi Özgünaydın

Değerli Hemşehrilerimiz, Kentimizin değerli fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın İFSAK ‘da 27 Ocak 2022 saat 19:30’itibarıyla “Bir zamanlar Kemaliye” dia gösterisi düzenlenecektir. Katılmanız dileğiyle.

Lütfi Özgünaydın kimdir?

Gazeteci, öykü ve roman yazarı, fotoğraf sanatçısı. 1945 yılında Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu. 1962 yılında ilköğretmen okulunu bitirerek çeşitli köy okullarında öğretmenlik yaptı. Eşi Songül Hanım’ın desteğiyle 20 yıl boyunca bir yöre-hemşehri gazetesi olan (1982-2002) Gurbet’i yayınladı. 1969’da aynı zamanda Hürriyet Haber Ajansı muhabiri oldu. 1969 yılında Hürriyet Haber Ajansı’nda muhabirliğe başladı ve on üç yıl muhabirlik yaptı. Röportaj ve gazeteciliğin birçok dalında ödüller kazandı. Milliyet Sanat dergisinin 1980’de röportaj dalında Abdi İpekçi ödülünü aldı.  Gurbet adlı yerel gazeteyi yayımladı ve başyazarlığını yaptı. KEMAV – Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesidir.

Fotoğrafla buluştu, yurt içinde yüze yakın sergi ve gösteri gerçekleştirdi. Yırt dışında Frankfurt, Paris, New York, Florida gibi dünyanın önemli kentlerinde fotoğraf sergileri açtı. Döne Döne Vangölü, Mardin, Erzincan, Yaşar Kemal Çukurova adlı dört albümde fotoğrafları ve denemeleri yayımlandı.

Gazetecilik ve ilk yıllardaki fotoğraf çalışmaları nedeniyle ödüller aldı. Halen Erzincan Özsöz gazetesinde yazılar yazmakta ve fotoğraf dergisindeki deneme yazılarını sürdürmektedir. Çeşitli edebiyat dergilerinde, özellikle. Milliyet Sanat, Sanat Olayı gibi edebiyat dergilerinde yazılar yazdı.

Lütfi Özgünaydın, öyküleri için şöyle diyor:

“Kırsal kesimden kentlere inen insanların öyküleridir yazdıklarım. Hasrettir, acıdır, sevgidir, insanın yüreğinde hep var olan duyguları depreştiren öykülerdir, insani duygulardır yazmak istediklerim veya varmak istediklerim.

Ve küçük ayrıntılar öykülerimde dile getirdiğim tümcelerin hep destekçisidir. Öykülerde önemsediğim arkadaşlarım doğanın üstündekilerdir. Onlarla birlikte yaşamın içinde sürüp gidenleri anlattık.”

LÜTFİ ÖZGÜNAYDIN’IN ESERLERİ:

Lütfi Özgünaydın’ın Çıkardığı Gazeteler: 
– Gurbet Gazetesi (1982-2002)
  • Eşi Songül Hanım’ın desteğiyle 20 yıl boyunca bir yöre-hemşehri gazetesi olan (1982-2002) Gurbet’i yayınladı. 1969’da aynı zamanda Hürriyet Haber Ajansı muhabiri oldu. Milliyet Sanat dergisinin 1980’de röportaj dalında Abdi İpekçi ödülünü aldı.
Lütfi Özgünaydın Öyküleri: 
– Baraj, Köyden Kente, Şelale Söğüt Ağacı, Kuş da Öldü – Eğin Öyküleri (2010)
  • Özgünaydın bu kitabı için şöyle diyor, “Kırsal kesimden kentlere inen insanların öyküleridir yazdıklarım.Hasrettir, acıdır, sevgidir. İnsanın yüreğinde hep var olan duyguları depreştiren öykülerdir.İnsani duygulardır yazmak istediklerim veya varmak istediklerim.
    Ve küçük ayrıntılar öykülerimde dile getirdiğim tümcelerin hep destekcisidir. Öykülerde Önemsediğim arkadaşlarım doğanın üstündekilerdir.Onlarla birlikte yaşamın içinde sürüp gidenleri anlattık”
– Taş Yolu – Eğin Öyküleri (2017)
  • Lütfi Özgünaydın ın Taş Yolu Eğin Öyküleri kitabı 5. Kez basıldı. Fırat Vadisinde, yüzyıllarca yaşayan insanların doğa ile ilişkilerinin sonucu dile geliyor bu öykülerde. Yüz otuz yıl da açılan Taş Yolunun öyküsü, Kıtlık günlerinin anlatıldığı öykülerin yanında insani duyguların her dem öne çıktığı onbir öykü var kitapta. Kitap Arkasında bugün dek kitap üstüne yazan önemli yazarlar; Emin Özdemir,  Adnan BinyazarRefik Durbaş, Feridun Andaç, Nezih Başgelen, Merih Akoğul Murat Yalçın  ın kitapla ilgili yazılarından alıntılar var.  Emin Özdemir: “ Öykülerin odağına Eğin i ve Eğinliyi yerleştirerek onların geçmiş yaşamından acılı, buruk kesitler yansıtıyor.” Adnan Binyazar: Üzerine Türkü yakılan kadınlar, gelinler kimi yerde kişilikleri bir kahraman gibi çizilen eski dönemin insanları gurbet Vurgunu yiyenler anlatıyor. Murat Yalçın: “ Lütfi Özgünaydın bizim büyük hikayemizden parçaları bir fotoğraf gerçekliğiyle makaslayıp önümüze koyuyor.”
    Son yıllarda Fotoğrafları, röportajları, Öyküleri ve romanlarıyla öne çıkan Lütfi Özgünaydın;  bir yöreyi, bir dönemi en içten cümlelerle yürek ısıtın öykülerle, okuruyla yeniden buluşuyor.
  • Yazar, yüzyıl süren “Taş Yolu” serüvenini, kayalara konan aşkı ve Fırat kıyısındaki, ilçenin eski yaşamını anlatıyor öykülerinde…
    Teknoloji çağında bile, güçlükle delinen kayaları yüz yıl önce insanlar, yarıp geçmeye kalktılar.
    Dedeler, oğullar ve torunların yaşam sürecinde yer alan bu öykünün sonun da torunlar, dedelerinin mezar taşlarına seslenerek onları haberdar ettiler.
– Deneme-İnceleme: Erzincan (2007)
  • Lütfi Özgünaydın Erzincan’ı bütün yönleriyle bu kitapta ele alıyor.
    Aslında kitabı okuyanın kentini anlatıyor… Yaşam biçimi tarihi değerleri ile sizin kentiniz Erzincan…
    Tarihte sekiz kez depremler nedeniyle sekiz kez yıkılan Erzincanlı’nın bu kenti ayakta tutmak için verdiği çaba ve tarihin derinliklerinden gelenler mengücekliler Akkoyunlular anlatılıyor. Bir mezar taşının okunmasını anlatıyor…
    Yüzyıllar önce ölen bir insanın yaşını yaptığı işi koç başlı Mezar taşlarına bakınca hemen anlıyorsunuz.Lütfi Özgünaydın, “Erzincan kitabım için çok çaba verdim binlerce fotoğraf çektim. Ama o kentle bütünleştim önce sevdim. İnsanı doğayı çiçeği böceği her şeyi sevdim. Sonra yüreğimde birikenleri tümcelere döktüm. Okuyun kendi kentinizi bulacaksınız bu kitapta. Mardin çok sevildi kısa sürede iki baskı yaptı. Erzincan kitabı ondan daha güçlü, okuyun mutlu olacaksınız. Fotoğraflar yüreğinizi sevgiyle ısıtacak.”
– Fotoğrafın Dili (2011)
  • Lütfi Özgünaydın bu kitapta fotoğrafı anlatıyor. Önce bakmanın görmenin önemini vurguluyor. Yaşımın içinde, fotoğrafa hazırlıyor okuyucuyu.Sonra genel bilgilelere değinerek, fotoğrafın duygu yönünü ele alıyor.
    Ülkemizin dört yanından fotoğraflarına deneme tadında yorumlar katıyor ve önerilerini sıralıyor. Bilgi ve duygu ya önem vererek, önemli mekanları bir bir anlatıyor. Fotoğrafa meraklı fotoğrafta gelişmek isteyenler için önemli bir kaynak bu kitap.
– Bir Zamanlar – Kemaliye (Eğin) Son 50 Yılı (2018).
Lütfi Özgünaydın Romanları: 
– Gurbet Zamanı – Eğin Üçlemesi 3 (2021)
  • Kemaliye-Eğin kadar tüm Türkiye’nin son yüzyılda yaşananlara eğilen
    Dönem romanı üçlemesinin son cildi Gurbet Zamanı, toplumsal, siyasal,
    Kültürel açıdan hem bellek tazeliyor hem de sarsıyor insanı.
    Eğin’i, Eğinlileri içine alarak gelişiyor Gurbet Zamanı. Çalışmalı bir aşk
    Düzlemiyle birlikte ekonomik, sınıfsal koşullar, ahlaksal, kültürel değerler nefes
    nefese akıyor romanda.
    Lütfi Özgünaydın, geleneksel anlatının ardılı olarak aşkla, barışla
    düşmanlığı bir başka boyutta yeniden kurup işlerken buna yaratıcı bir yatak
    seriyor yapıtta, özgün anlatı dilini insani özle harmanlayıp farklı bir büyü
    yayıyor çünkü. Metinle fotoğraf adeta birbirine girişmiş halde romanın kılcal
    damarlarına yayılıp okuru kuşatıyor.
    Her sayfasında barışı, aşkı, sevgiyi, dostluğu, doğayı tomur tomur işleyim
    dışa  vuran Gurbet Zamanı, Lütfi Özgünaydın’dan edebiyatımıza bir sunu.
– Dönüş Zamanı – Eğin Üçlemesi 1 (2016, 2019)
  • Lütfi Özgünaydın nın Dönüş Zamanı(Eğin Üçlemesi 1) romanı ikinci kez basıldı. Romanın devamı Sevda Zamanı (Eğin Üçlemesi 2)  nin de baskısı yapıldı. Feridun Andaç Roman için şöyle diyor ” Doğa insan, insan- insan ilişkisini gözlemci gerçekci bir bakışla yansıtan Özgünaydın İnsan ruhunun derinlerine inmeyi de başarıyor, Yaşamın sevgide filizlenişinin öyküsüdür Dönüş Zamanı…”
– Sevda Zamanı-Eğin Üçlemesi 2 (2019)
  • Lütfi Özgünaydın bu kez Memleketi Kemaliye de 50 yıl boyunca çektiği fotoğrafları seçerek; elli yıl içindeki gelişmeleri anlattı. Yanan Çarşı Keban barajı suları altında kalan köprüler, evler ve değişim. Altı yüz fotoğraf var kitapta. Birçok önemli insan var. Şairler yerel sanatçılar yazarlar…
    “Elli yılın içindeki olayların içinden seçtiklerime duygularımı kattım. Söz fotoğrafla sarmaş dolaş bu kitapta. Siyah-Beyaz fotoğrafların gücüne inandım. İstedim ki yıllar sonra bu dönemi anımsasınlar. Geleceğe  bırakıyorum  bu kitabı”
– Çukurova Yaşar Kemal (2016)
  • Lütfi Özgünaydın, Yaşar Kemal’in portrelerini çekti onunla sohbetler yaptı sonra Çukurova’ya giderek romanların geçtiği mekanları bir yıl süre ile fotoğrafladı. Özellikle Yaşar Kemal’in çizdiği rota üzerinde ve Hemite köyünde çalıştı. Bütün yaşadıklarını Yaşar Kemal ile konuşmalarını ve Çukurova’da fotoğraf çekerken yüreğinde birikenleri bu kitapta topladı. Lütfi Özgünaydın: “Anavarza Kalesi, Kadirli, Kozan, Hemite Köyü ile çevrili mekanlardan Yaşar Kemal binlerce sayfa tutan romanlar yazdı. O mekanları okurun önüne getirdim. Doğayı, yaşamı ve değerleri fotoğraflarımla hissettiklerimi; denemelerle anlattım. Bir yazarın beslendiği doğayı okuyucu ile buluşturdum.”
– Fotoğraf Albümü: Mardin (2016),
– Bir Zamanlar-Kemaliye (Eğin) Son 50 Yılı (2018)
  • Lütfi Özgünaydın bu kez Memleketi Kemaliye de 50 yıl boyunca çektiği fotoğrafları seçerek; elli yıl içindeki gelişmeleri anlattı. Yanan Çarşı Keban barajı suları altında kalan köprüler, evler ve değişim. Altı yüz fotoğraf var kitapta. Birçok önemli insan var. Şairler yerel sanatçılar yazarlar…
    “Elli yılın içindeki olayların içinden seçtiklerime duygularımı kattım. Söz fotoğrafla sarmaş dolaş bu kitapta. Siyah-Beyaz fotoğrafların gücüne inandım. İstedim ki yıllar sonra bu dönemi anımsasınlar. Geleceğe  bırakıyorum  bu kitabı”

KAYNAKÇA: Lütfi Özgünaydın / Kuş da Öldü – Eğin Öyküleri (2010), Lütfi Özgünaydın kitapları (idefix.com, 1000kitap.com, 13.05.2019).

FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir