• Per. Kas 14th, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

ELAZIĞ’DA “HAVZA BOYUTUNDA KORUMA”NIN TEMELİ ATILIYOR

Tem 11, 2005 #Çekül, #kemaliye
ELAZIĞ’DA “HAVZA BOYUTUNDA KORUMA”NIN TEMELİ ATILIYORELAZIĞ’DA “HAVZA BOYUTUNDA KORUMA”NIN TEMELİ ATILIYOR
ELAZIĞ’DA “HAVZA BOYUTUNDA KORUMA”NIN TEMELİ ATILIYOR
ELAZIĞ’DA “HAVZA BOYUTUNDA KORUMA”NIN TEMELİ ATILIYOR

Merkezi Elazığ-Harput olması planlanan “Yukarı Fırat Platformu” oluşumunun hızlandırılması ve bu konuda alan çalışmalarının tamamlanması amacıyla 24 Haziran 2005’de Elazığ’a giden ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kamu-yerel-sivil-özel kesim temsilcileriyle görüştü. Elazığ Valisi Kadir Koçdemir, Elazığ Belediye Başkanı Mehmet Süleyman, Elazığ Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Çetin Altıparmak, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hamdi Muz ve daha birçok temsilciyle görüşen Sözen; Tarihi Kentler Birliği’nin kurucu üyesi olan Elazığ Belediyesi’nin kentle ilgili belirleyeceği gündemler ve üreteceği projelerin hayata geçirilmesi için ÇEKÜL Vakfı tarafından gerekli desteğin sağlanacağını belirtti.

“7 Bölge 7 Kent” ve “Kendini Koruyan Kentler” projelerinin uzantısı olarak,  başlatılacak olan Yukarı Fırat Havzası projesi ile, Elazığ, Malatya, Yeşilyurt, Battalgazi, Balaban, Darende, Gürün hattının bağlanacak. Tohma Çayı’nın kurtarılması çalışmaları ile birlikte havza boyutunda korumanın temelleri bu bölgede atılmış olacak.

Elazığ-Harput görüşmeleri sonucunda bazı ortak stratejiler belirlendi. Bu stratejiler doğrultusunda, Elazığ-Harput’ta yapılacak tüm çalışmalarda kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğine dayalı özel gündemler oluşturulmasına, “Barışan Kentler”“Kaleli Kentler” projeleri kapsamında tarihi Harput ve Palu’nun eski dokusuyla barışık olarak gelişmesine, “Tarihi Harput Çarşısı”nın canlandırılmasına ve ÇEKÜL Vakfı tarafından yapılan Ulu Camii çevresi, Çarşı, Bedesten, Açık Hava Müzesi projelerinin bir an önce hayata geçirilmesine karar verildi.

Ayrıca, Elazığ eski Hükümet Konağı’nın (Mehmet Ali Çakır Polis Karakolu) restore edilerek, “Kent Arşivi ve Müzesi”ne dönüştürülmesi ve Ağın’daki Ekrem İspir Konağı’nın restorasyonunun 3 ay içinde bitirilerek, bir “Kültür Evi” olarak işlevlendirilmesi planlandı.

Neler Yapıldı?

Görüşmelerde aynı zaman da Yukarı Fırat Platformu Projesi kapsamında gerçekleştirilen hedeflere de değinildi. Tamamlanan işlerden bir kısmı şunlar:

– Harput Çevre Kültür Evi restorasyonu tamamlandı.
– Harput Ulu Camii çevresi, Çarşı, Bedesten, Açık Hava Müzesi fikir projeleri tamamlandı.
– Elazığ Eski Hükümet Konağı rölövesi tamamlandı.
– Ağın Ekrem İspir Konağı rölövesi ÇEKÜL Elazığ gönüllüleri tarafından tamamlandı. Binanın restorasyonu için Kemaliye’de, ÇEKÜL tarafından yönlendirilen ustalarla görüşmeler yapıldı.

 

FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir