• Per. Kas 14th, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

New Picture 21

Fırat nehri kırmızı akıyor

Çıkarılan yasalar Türkiye’deki çevre felaketlerinin önünü alamıyor. Son olarak, Sivas’ın Divriği ilçesinde ERDEMİR Demir-Çelik Maden İşletmeleri’ne ait dinlendirme havuzlarından boşaltılan atıklar, Fırat nehrini kırmızıya boyadı.

Divriği ilçesinde, demir- çelik madeninin bulunduğu işletmelerdeki dinlenme havuzlarında tutulan demir cevheri atıkları, Çaltı çayına boşaltılmaya başlandı.Çaydan Fırat nehrine akan atıklar, Keban baraj gölünü de etkiledi.Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, maden işletmesi yetkililerini konuyla ilgili uyardıklarını, durumu Sivas Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı’na da bildirdiklerini söyledi.

Sıkıntının 2000 yılından beri devam ettiğini anlatan Haznedar, ”Bölgemizdeki doğa katliamı devam ediyor. Divriği ilçesindeki fabrikanın atıkları Çaltı Çayı kanalıyla Keban Baraj Gölü’ne akıtılıyor. Söz konusu atıklar, fabrika yetkililerince gece ve akıntının fazla olduğu dönemlerde çaya bırakılıyor. Kendilerini sürekli uyarıyorduk. Ancak inkar ediyorlardı” dedi.

Haznedar, Kemaliye’de bulunan Su Ürünleri Yüksekokulu tarafından yapılan bir inceleme sonucunda, daha önceden balıkların yumurtalarını bıraktıkları bölgede, atıklar nedeniyle artık söz konusu balık yumurtalarına rastlanamadığını ifade etti.

Kemaliye Kaymakamı Yılmaz Kurt ise Çaltı Çayı’nda kirliliğin yaşandığı gün ilçede olmadığını belirterek, Belediye Başkanı Haznedar’ın durumu iletmesi üzerine olayı Çevre Müdürlüğü yetkililerine aktardıklarını söyledi.

Divriği Belediye Başkanı Mehmet Güresinli de, fabrikanın atıklarıyla ırmağın kirletilmesi konusunun doğru olduğunu söyledi. Güresinli, ”Bence yeterli arıtma yapılmıyor. Gerekli önlemler istenildiği gibi alınmamış” dedi.

Bakanlık inceleme başlattı

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe konuyla ilgili inceleme başlatıldığını söyledi. Bolu’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Pepe Fırat Nehri’nde yaşanan kirliliği değerlendirdi.

Olayla ilgili inceleme başlattıklarını söyleyen Bakan Pepe “Bu Divriği’deki meydana gelen olay, sadece o yöreye has bir olay değil. Bakanlık olarak Türkiye’deki su kaynaklarını, gölleri, akarsuları yakından takip ediyoruz. Şimdi  bölgede uzmanlar inceleme yapıyor, arkadaşlarımız konuyla alakalı rapor hazırlayıp bana getirecekler” diye konuştu.

“Beş yıl önce uyardık”

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, maden işletmesi bünyesinde bulunan arıtma sisteminin tam kapasite ile çalıştırılmadığını, bu nedenle Fırat nehrinin sık sık kırmızı aktığını belirtti.

Demirsoy, beş yıl önce bir rapor hazırlayarak yetkilileri çevre kirliği konusunda uyardıklarını ifade etti.

ERDEMİR iddiaları yalanladı

ERDEMİR Madencilik’e ait işletmenin yetkilileri ise, fabrika atıklarının Fırat ırmağına karışması diye bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını öne sürdü.

Fabrika yetkilileri, bazı basın kuruluşlarında yer alan, fabrikalarının atıklarının Fırat’ı kirlettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Yetkililer, bu konuda vicdanen rahat olduklarını, her türlü belge ve önlemlerinin bulunduğunu belirterek, “En ufak bir problem yok” diye konuştu.

Kaynak: https://www.cnnturk.com/2006/turkiye/11/23/firat.nehri.kirmizi.akiyor/263333.0/index.html
FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir