• Per. May 9th, 2024

KEMALİYE EĞİN

Yeşil bir Dünya Kenti.

200495576244463 img

Kalbim ‘Eğin’de kaldı

Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Şenliği’nde renkli görüntüler vardı. Şenliği izleyen gazeteci Muzaffer Ayhan Kara, izlenimlerini Gazete Kadıköy okurları için anlattı…

200495576244463 imgKadıköylü bir grup gazetecinin de konuk olduğu Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları ve Kültür Şenliği’ni öteden beri duyuyor, izliyordum. Bu kez katılmak ve yerinde izlemek şansı doğunca hiç düşünmeden kendimi orada buldum. Kemaliye’nin otantik adı “Eğin”. Uygurca, “küçük cennet” anlamına geliyor ki, cuk oturuyor doğrusu. Gerçekten de bir yeryüzü cenneti bu kasaba ve köyleri ile birlikte hinterlandı… Hele merkezinde ilçe merkezi Kemaliye’nin yer aldığı o çanak yok mu?.. Ortasından Karasu’nun geçtiği ve Keban barajı ile genişleyen ve derinleşen suyun hayat verdiği vadinin bir ucu Karanlık Kanyon, bir ucu Kemaliye’nin Tunceli ile sınır oluşturan uç köylerinin yer aldığı Barasor Vadisi ile kesişiyor. Adı 1922’de Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi üzerine dönemin bakanlar kurulu kararı ile “Kemaliye” olan Eğin’e hayat veren Kadıgölü. İlçenin içinden fışkıran bu su gerçekten de hayat demek. Gurbetlik, Kemaliye’nin manilerine sinmiş. Bunu Mani Yolu’nda da görmek mümkün. Hikayesi yüzyılı aşan ve destanlara konu olan ünlü Taş Yolu’nu görmek bambaşka bir duygu. Osmanlı döneminden bu yana İstanbul’un et, odun-kömür ve su tedarikini hep Kemaliyeliler karşılamış. Şimdi de kasabınıza sorun, muhtemelen Kemaliyeli çıkacaktır.
Kemaliye Kültür ve Kalkınma Vakfı (KEMAV) 2003’ten bu yana tarih, folklor, doğa, mimari ve insan kaynakları ile eşsiz bir belde olan ve ÇEKÜL tarafından “7 bölge 7 kent” projesi kapsamında yer alan Kemaliye’de doğa sporları ve kültür şenlikleri düzenliyor. Bu çabalar, Kemaliye’yi hak ettiği turizm çekim alanı haline getirmeye başlamış. Gerçekten de alışılmış beldeler yerine Kemaliye çok keyifli ve tadı damaklarda bırakacak bir çekim merkezi. Fotosafari, bot safari, base jump, rafting, kano, dağcılık, yaban hayatını gözlemleme ve trekking için ideal bir ortam.
Kemaliye’de mimari dokunun röleve ve restorasyon çalışmalarıyla korunması kente çok değer katıyor. Bu konuda Belediye Başkanı Mustafa Haznedar’ın çabası övgüye değer. Şenlik kapsamında bu yıl Kemaliye’ye Himalayalar’ın üç büyük zirvesinden birine tırmanma başarısı gösteren ünlü dağcı Tunç Fındık, yine İtalya’da ünlü bir model ve sporcu olan ve herkesi kendine hayran bırakan Base Jump sporcusu Roberta Manchino, Balkan Şampiyonu bisikletçi Tuba Özdemir gibi ünlü sporcular geldi. TRT’de hazırlayıp sunduğu Bergüzar programından tanıdığınız ve kendisi de Kemaliyeli olan Muzaffer Ertürk ile beldenin otantik folklorik değerlerini yaşatan Kemaliye Folklor Spor ve Turizm Derneği’nin (KEFTUD) halk oyunları ve fasıl ekibi de ortama renk kattı. Şenlikler sırasında Kadıköylü gazeteciler Hürriyet Seyahat Eki Editörü Serhan Yedig, Sabah muhabiri Figen Yanık, Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş ve aynı zamanda Kemaliyeli olan Cumhuriyet Turizm-Gezi yazarlarından, fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın ile birlikte olmak güzel bir duyguydu. Hepsi de çalıştıkları organlarda Kemaliye’yi yansıttılar. O kadar erkek sporcu arasında Karanlık Kanyon’daki Base Jump atmosferinde kendisini 500 metreden Karasu’ya bırakan İtalyan model Roberta, gazetecilerin de ilgi odağı oldu. Herkes kadar korkuları olduğunu, ancak atlama arzusunun korkularından güçlü olduğunu söyleyen Roberta, Kemaliye için de şunları söylüyor:
“Çok özel bir yer. Doğası harika. İnsanları çok iyi ve dost.Kesinlikle keşfedilmesi gereken bir kültür.”
Şenliğin Kemaliye’yi uzaktan ve tepeden gören Kırkgöz’deki Samanyolu galaksisi altında yapılan kapanış partisindeki dostluk, barış ve kardeşlik ortamı da yaşanmaya değerdi. Siz de yolunuzu bir gün Kemaliye’ye düşürün. Uçakla Erzincan ve Malatya üzerinden gidip 2,5-3 saatlik bir yolculuktan sonra Arapkir üzerinden gidebileceğiniz gibi, otobüsle de gidebilirsiniz. Tren yolculuğunu seviyorsanız Doğu Ekspresi ile Erzincan’ın İliç ilçesi istasyonundan bir önceki Bağıştaş köy istasyonunda inip oradan bir araçla bir saatte Kemaliye’ye geçmek mümkün. Şenliklerde giderseniz, daha hoş vakit geçirebilirsiniz. Ama daha sakin bir zamanda da keyif alabilirsiniz. Kemaliye’nin görkemli dokusunu soluyabilir, Kadıgölü’ne, Mani Yolu’na, Kırkgöz’e, Karanlık Kanyon’a gidebilirsiniz. Çanak içindeki ünlü köy Apçağa’yı da görmemezlik yapmayın. Ahmet Kutsi Tecer, hepimize köyü sevdiren ve ilkokulda şarkısını da söylediğimiz “O köy bizim köyümüzdür” şiirini kendi köyü de olan bu köy için yazmıştı.
Kalbimizi dutu ve lök’ü ile ünlü Kemaliye’de bıraktık, geldik. Giderseniz siz de aynı duyguyu yaşayacaksınız. (KEMAV: 0212 523 43 54, Kemaliye Belediyesi: 0446 751 20 16)

Kaynak: Gazete Kadıköy

FacebookTwitterEmailPinterestWhatsAppLinkedInTumblrGmailMessengerWeChatShare

By uzman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir